W przemyśle konsumpcyjnym szczególnie istotne jest nieprzepuszczalne zakręcanie opakowań z produktem. Przede wszystkim – artykuł nie spływa z pojemnika, przykładowo podczas rozładunku. Po drugie – dużo dłużej zachowuje naturalny smak, a to dla Konsumentów jest faktycznie, najważniejsze, kiedy „przetrząsają” półki z zatrzęsieniem produktów (czasami kilkunastu różnych marek). Oraz po trzecie – mamy szansę go bez wątpienia dzielić w ten sposób, żeby mówiąc w skrócie nie było go ani zbyt dużo ani za mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, gdyż takim sformułowaniem tytułuje się urządzenia zakręcające, na przykład weki i butelki, muszą realizować niezmiernie dużo rozmaitych wymagań, żeby były dopuszczone do masowego wytwarzania towarów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie towarów szczególnie wrażliwych, m. in. twarogu oraz zbudowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest szczelne zakręcanie butelek PET ze świeżymi nektarami, towarami mlecznymi oraz wodą mineralną.
Zakręcarkę butelek – w owym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, linearną, z samodzielną głowicą lub wieżę zakręcającą. Tego typu zakrętarki działają bez zarzutu nie tylko w sektorze konsumpcyjnym, lecz także przemyśle chemii kosmetycznej, monopolowym oraz lekowym.
Zakręcarkę słoików – tu głowica zamykarki jest dokładnie dostosowana do tradycyjnych przykrywek słojów. W pierwszej kolejności zakręcarka eliminuje nadmiar powietrza, zaś zaraz potem zamyka je zgodnie z koncepcją twist-off.
Zakręcarkę do okrągłych konserw – znakomicie się sprawdzają przy skręcaniu opływowych konserw, które zostały stworzone, przykładowo z aluminium.
W przypadku kiedy chcemy dopasować odpowiednią głowicę, wówczas powinniśmy mieć na uwadze w szczególności budulec, z jakiego wykonane jest opakowanie. Dzięki temu produkt zostanie w perfekcyjnej dawce umieszczony w butelce lub metalowej puszce. Zakręcarki zmechanizowane posiadają bardzo odporną konstrukcję, jaka daje podwładnym bezpieczeństwo. Nieczęsto ulegają usterkom, jeśli są prawidłowo używane oraz czyszczone. Zakrętarki to urządzenia, których forma ciągle ewoluuje, bo systematycznie tworzone są bardziej nowatorskie pojemniki o wymiarach innych niżeli dotychczasowe.
Ogólnie zakręcarki powinniśmy rozdzielić na posiadające jedną głowicę, wielogłowicowe, zakręcarki pracujące w jednej linii i maszyny przystosowane do opakowań o niewielkich oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy natomiast podzielić na automatyczne (same biorą przykrywkę) i w połowie zmechanizowane (nakrywkę musimy pobrać manualnie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, posiadają od 3 do 24 głowic i mają opcję spełniać swoje zadanie na liniach fabrycznych o znacznej efektywności, z opakowaniami bardzo czułymi oraz wtedy, kiedy w butelce lub puszce produkt dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest adresowany właściwie dla przemysłu aptecznego oraz kosmetycznego (do zakręcania nawet bardzo niewielkich porcji towaru). W przypadku zakręcarek liniowych zamykanie następuje skokowo – kilka bądź kilkanaście głowic jednocześnie zakręca opakowania z artykułem. Kapslownice doskonale sprawdzą się na potrzeby zamykania wody niegazowanej w butelkach PET i napojów wyskokowych. Rzeczywiście zakrętarki są ogromnie ważnym odcinkiem na linii fabrycznej, mimo iż nie wymagają w sumie żadnego dozoru. Dzięki zamykarkom najwyższej jakości zauważalnie powiększa się skuteczność produkcji. Zakręcarki mamy szansę stworzyć „od podstaw” (uwzględniając, przykładowo wyrób do którego ma być przystosowana oraz sumę zakręcanych opakowań w ciągu godziny).
Do następnych urządzeń, za pomocą których powstają całkowite linie wytwórcze, powinniśmy zakwalifikować: maszyny do nakładania etykiet, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie wypunktowane maszyny można zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory banderoli. Klasyczny tok seryjnej produkcji prezentuje się mniej więcej tak: puste pojemniki natrafiają na linię przerobową, są odliczane oraz układane. Nalewarki zaopatrują ustawione pojemniki produktem, natomiast zakrętarki pokrywają szyjki należytymi zakrywkami. Następnie pozamykane produkty trafiają, przykładowo do robotów pakujących. W każdej dziedzinie mechanizm wytwarzania będzie wyglądał troszeczkę inaczej, ponieważ jest on zależny od wariantu towaru. Zatem do kremów są dedykowane inne warianty urządzeń, zaś do wytwarzania spirytusu i następnych napojów monopolowych – inne.
Jeżeli zainteresował Cię niniejszy materiał, kliknij w odsyłacz obok – Zakręcarka butelek – a zapewne odnajdziesz to, czego dziś poszukujesz.