Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych z napojów alkoholowych. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, przez co czasami trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego procesie warzenia, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej randze oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, rzetelniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest kluczowa. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.
Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość trudny i jest to fakt, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie piwa samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w punkcie sprzedaży.
Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter piwa ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.