Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy za grosze
17 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Kredyty konsolidacyjne – połącz swoje pożyczki
22 września, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten odkryty w Etiopii napój jest na drugim miejscu po wodzie najpopularniejszym napojem na Świecie. Uwielbiają go praktycznie wszyscy – wciąż zabiegani pracy Amerykanie i odpoczywający podczas siesty Hiszpanie. Najlepsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko smakuje inaczej. A to z tego względu że krzewy kawowca uprawiane są w odmiennych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zawarta w kawie kofeina usprawnia koncentrację i zwiększa procesy metaboliczne organizmu. Nie zdumiewa więc fakt, że wiele osób nie wyobraża sobie pobudki bez zapachu kawy.

Kawa w niezwykle szybkim tempie stała się naszym ulubionym napojem. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Inni spożywają wyłącznie mocną, czarną kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Małe ziarno, tak mnóstwo zapachów. Poznajcie podróż kawy do Europy, metody jej zaparzania i jej największe zalety.

Kawa i jej krótka historia.

Bez wątpienia kolebką kawy jest Etiopia. To podobno tam, według opowieści, niejaki pasterz zauważył, że kozy obgryzające z krzewów czerwone owoce mają bardzo dużo energii. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć zgniatane owoce z tłuszczem, żeby konsumować je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku stworzono metodę prażenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sympatyków jak i nieprzyjaciół. Spora liczba religijnych radykalistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpowszechnił w XVI wieku europejski podróżnik Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następujących po sobie lat kawa stopniowo zdobywała salony Europy. Tylko w Wiedniu w XIX wieku istniało ponad 1200 kawiarenek. W dzisiejszych czasach wypija się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Proces wypalania kawy

Eksperci sądzą, że do przyrządzenia smacznej kawy niezbędne są 2 składniki – świeże i wprost wypalane ziarna, oraz doświadczeni dostawcy. Wszystko rozpoczyna się od prażenia ziaren kawy. Palenie tradycyjne trwa około 20 minut. Ziarna rozgrzewane są do temperatury liczącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy uwalniają więcej niż 800 związków zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu wypalania rodzi się niepowtarzalny smak i aromat kawy. Następnie ziarna są błyskawicznie ochładzane by na długi czas zatrzymać swój wyjątkowy smak.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu wyróżnia się lekko czekoladową barwą. Niech nie kuszą Was zapewnienia firm, że ich ciemne, praktycznie czarne ziarna są najdoskonalsze. Są one najzwyczajniej w świecie niestarannie wyprażone co wywnioskujesz od razu po ich ostrym aromacie. Często na opakowaniach z kawą oznaczone są certyfikaty organizacji walczących o przyrodę. Wybieramy zatem tą droższą kawę, myśląc, że poprawimy tym samym na los lasów tropikalnych. Jest to jedynie skuteczny chwyt marketingowy, który w ogóle nie wpływa na jakość kawy, tylko z wpłatą odpowiedniej opłaty członkowskiej. Z tego względu duża ilość kaw rosnących na najlepszych plantacjach nie posiada żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy odczuwa się po prostu w jej smaku, a nie w atrakcyjności opakowania.

Kawa nie jedno ma imię.

Parzenie kawy to swego rodzaju ceremonia. Wpierw wyszukujemy właściwą kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależą tak naprawdę od pochodzenia plantacji i długości wyparzania ziaren. Następnie powinniśmy dopasować wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego którą metodę parzenia wykorzystamy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to technika łącząca zalety French Pressu i walory techniki przelewowej. Kawę jedynie wyciska się przy użyciu profesjonalnego narzędzia. Jedną z najpopularniejszych lubianych metod alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to stworzony z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z dziurkowanym dnem. Wkłada się do niego filtr, miarkuje się kawę i zalewa stopniowo gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim smakiem powoli spływa do dzbanka, poprzez co nie jest zbyt gorąca do wypicia.

Spróbuj wszystkich metod i wyszukaj taką, która Ci najbardziej pasuje Kawa sprzyja wszelkim eksperymentom, albowiem za każdym razem może nas ona zaskoczyć swoim aromatem i smakiem. W którym miejscu można kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z ciekawszych sklepów online proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa wypalana jest na zamówienie i dowożona w ciągu 24 godzin od chwili jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, wypalanych przez doświadczonych specjalistów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na przyjemne po południe w otoczeniu znajomych. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wejdź na stronę www sklepu i zamów świeżo paloną kawę: kawa dla gastronomii.

Strona używa cookies
Ok