Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
16 lutego, 2017
Pozycjonowanie stron - Skuteczne pozycjonowanie - Pozycjonowanie ceny - Agencja SEO
Na czym polega pozycjonowanie stron?
17 lutego, 2017

Czy możesz wymienić danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak – pizza. Przysmak włoskiej kuchni, rozpowszechniony na całym świecie. Prostota w przeróżnych kompozycjach smakowych, która zawsze smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi doskonale nauczyli się łączyć proste i świeże składniki, które wspólnie smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia oferuje nam nie tylko pizzę, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie smaczne i szybkie w sporządzeniu potrawy, które gromadzą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko lubią jeść. Lubią spędzać czas z przyjaciółmi, rozmawiając i radując się w gronie smacznego jedzenia, które opiera się na regionalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za nieduże pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w ciepłym słońcu południa smakują cudownie. Nic dziwnego że znalazły się w podstawowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd faktycznie wywodzi się kuchnia Włoch i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o początkach pizzy i o najsłynniejszych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Jaka naprawdę jest kuchnia Włoch?

Należy zacząć od tego, że kuchnia włoska jest blisko połączona z tradycją konkretnego rejonu. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i podczas tworzenia ulubionych potraw stosują się do przepisów dostarczanych przez babcię. To właśnie dzięki obyczajowości, zdolności łączenia dostępnych składników i stosowaniu doskonałej jakości (generalnie naturalnych) wyrobów kuchnia ta zdobyła niesamowitą popularność i międzynarodowe poważanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko wytwarzane jest domowymi sposobami, według ściśle opisanej receptury. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co ponadto powinno się wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Naturalnie jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko z tego względu, że praktycznie każda z tradycyjnych potraw pochodzi się z skromnych obszarów. Niegdyś biedni obywatele Włoch korzystali z towarów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub wytwarzane było samodzielnie. Jednakże oprócz samego przygotowywania, najistotniejsze jest (co celebruje się po dziś dzień) zajadanie potraw w znacznym gronie bliskich. Według Włochów wspólna konsumpcja ma zbliżać ludzi. Nic nie znaczy cena posiłku, ale sam czas, który spędza się z rodziną, przy jego konsumowaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie lubić? Kruchego ciasta. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy świeżej bazylii? To główne składniki tradycyjnej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym regionie smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zaczęło? Posiłki podobne do pizzy znane były już w starożytnym Rzymie i co zaskakujące egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza prawdziwą sławę osiągnęła dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one władcę Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by posmakować podawanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito zrobił dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej magiczny składnik – ser mozzarella. Królowa pokochała ten smak i od tamtego momentu pizza ta została nazwana „margerita” od imienia Małgorzata. Kolejno pizza dotarła do Ameryki, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich imigrantów przybywających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. I tak pizza została ulubioną potrawą wszystkich nacji – od Koreańczyków po Argentyńczyków.

Popularne dania kuchni włoskiej

Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od miejsca na Ziemi. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest tymczasem ostatnią popularną potrawą tej części świata. Włochy podarowały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch przeważnie bazuje na ekologicznych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu przeważnie używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy też, że prócz tradycyjnych dań, Włosi mogą nam zaoferować wspaniałe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wyśmienite oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej części globu?

Chciałbyś posmakować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przyrządza włoskie dania wedle tajemnej formuły. Przygotuj się na ciekawe wrażenia smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: Pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok